Ik denk dat we het ons allemaal weleens hebben afgevraagd: wat kan ik nu in mijn ééntje doen in de strijd tegen onomkeerbare klimaatverandering? Ik heb datzelfde maar ik ben er ondertussen van overtuigd dat je alleen of met een klein groepje mensen heel veel kan doen.

Hoe kom ik daar dan bij? Nou, afgelopen donderdag heb ik weer eens het bewijs gezien tijdens de Haagse Fietsparade voor het Klimaat. Het idee van één persoon, geholpen door een klein groepje, groeide in iets meer dan een maand uit tot een manifestatie van zo’n 150-200 mensen.

078
Voor het Vredespaleis Foto: Laura Ponchel

 

Wat nou als we eens een fietstocht organiseren aan het begin van het lokale politieke jaar waarin we duidelijk maken dat het tempo waarin maatregelen worden genomen om onomkeerbare klimaatverandering tegen gaan te laag is, was de gedachte die voor het eerst naar voren kwam tijdens een borrel van Duurzaam Den Haag. En laten we proberen om zoveel mogelijk Haagse organisaties en individuen die zich op wat voor manier dan ook inzetten voor het klimaat bij elkaar te krijgen om samen met één stem aan de gemeente te vragen om een tandje erbij voor het klimaat.

Maar hoe en met wie gaan we dat dan voor elkaar krijgen? Het idee, het zaadje, werd geplant tijdens de vergadering van Fossielvrij Den Haag in de hoofden van een klein groepje divestment campaigners. Een bont gezelschap van mensen met een IT-er, een werkzoekende, een fietsfanaat, iemand die een climate-sabbatical heeft genomen, een medewerker van een NGO, een onderwijzeres en een logistiek medewerker ging aan de slag. Niet echt the usual suspects.

134
Het Den Haag Fossielvrij-team Foto: Laura Ponchel

Maar we brachten allemaal onze eigen talenten mee en stopten de tijd erin die we konden missen. Steeds meer organisaties melden zich aan. Uiteindelijk zo’n veertig steunden ons initiatief. Zo’n 150-200 mensen melden zich aan. De wethouder duurzaamheid zei toe dat hij aan het slot aanwezig zou zijn. Kortom, alles kwam bij elkaar.

Was het veel werk? Ja. Zaten we soms in de stress of het allemaal zou lukken? Ja. Maar dat hield ons niet tegen. Wat hebben we dan bereikt? Dat de lokale politici weten dat een brede groep burgers en organisaties vragen om de ingrijpende maatregelen die nodig zijn om onomkeerbare klimaatverandering tegen te gaan op korte termijn genomen worden.

093
Foto: Laura Ponchel

Om maar eens een beroemde quote van Margaret Mead aan te halen: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

 

Check hier voor foto’s en uitgebreid verslag.

 

Wil je op de hoogte blijven van wat er in Den Haag speelt en hoe we elkaar kunnen helpen? Check dan de FB pagina van de Haagse Klimaatbeweging.

 

Wil je ook weten hoe we binnen de Nederlandse Klimaatbeweging elkaar kunnen versterken? Kom dan vooral naar het vierde klimaatweekend van de Nederlandse Klimaatbeweging van 14-16 oktober. Geen FB? Check hier.

Foto’s door Laura Ponchel Photography